Month: May 2019

Mengumpulkan semua jenis cerita daripada segenap masyarakat.

Saya dan rokok.

Seawal usia 16 tahun saya menjadi perokok aktif. Antara jenama kegemaran saya ialah dunhill, Marlboro dan Pall Mall. Menjadi kebiasaan untuk merokok setiap kali bangun pagi, selepas makan, sebelum pergi kerja, memandu, ketika sedang berak, selepas berbuka puasa. Jika travel menggunakan kapal terbang, perkara utama yg saya akan buat ialah sebatang rokok sebelum penerbangan dan…
Read more

Koma 3 hari disebabkan jangkitan paru-paru

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca. Terima kasih kerana sudi membaca artikel atau confession saya. Disini saya ingin confess berkenaan dengan anak perempuan saya yang diberi nama Zeanyssa Naufa dan sekarang telahpun berumur setahun tiga bulan. Saya memanggil anak saya dengan panggilan Zea. Pada syawal ketiga tahun lepas, Zea telah dimasukkan ke hospital akibat…
Read more

Selamat Tinggal Rokok

Saya mula terjebak mengikut kawan ketika berusia 25 tahun. Waktu itu saya masih menuntut di sebuah kolej di Selatan Tanah air. Tabiat merokok berterusan hingga aku bekerja. Aku masih meneruskan tabiat merokok hingga aku mendirikan rumah tangga. Aku dikurniakan seorang anak. Ketika anakku berusia 6 bulan anakku mula selalu kena lelah. Kerap berulang ke hospital…
Read more

Buli di tempat kerja

Yes, ini real thing jadi dalam hidup saya. Bayangkan mula kerja di tempat baru banyak culture shock yang muncul since i am a naif person before. People get to know me as a person yang sanggup tak rehat demi siapkan kerja, buat kerja sehabis baik, balik lewat and jenis tak suka membawang atau masuk campur…
Read more

To be or not to be

Ini kisah saya. Saya menulis dalam keadaan masih dalam dilema tapi penuh dengan rasa happy. Paling penting saya dah tak perlukan ssri ( antidepressant) untuk rasa betul betul gembira dengan hidup ini. Alhamdulillah. Dan ramadhan ini saya anggap satu platform untuk saya betul betul memohon dari Allah jalan mana yang perlu saya pilih untuk mencari…
Read more

Kemurungan Seorang Houseman

Saya merupakan seorang bekas doktor pelatih (houseman). Cerita ini mungkin selalu didengari tetapi mungkin ada manfaat buat semua. Cerita ini mungkin panjang berjela, mohon dibaca sewaktu lapang dan maaf sekiranya ada kekurangan dari segi bahasa atau terlepas pandang. Saya mula bekerja sebagai doktor pelatih pada November 2018. Waktu tu, saya memulakan tagging (tempoh waktu para…
Read more

Ibu berkerjaya dan MDD-nya(Major Depressive Disorder)

Banyak nak ceritakan, tapi aku bukan seorang yang pandai mengarang. Aku ini seorang yang pendiam, jarang berbual kecuali dengan orang yang rapat. Aku ibu dengan 4 orang anak. Doktor diagnos aku dengan depression(Kemurungan) sejak januari 2014. Ujian DASS memang dah teruk sejak beberapa tahun sebelum tu tapi tak dapatkan rawatan. [Ujian DASS digunakan untuk menyaring…
Read more

Anak Sakit Perut

Sakit perut? Ala biasa je bagi ubat angin sapu minyak lega la dia. Pernahkah kita terfikir bila kerap sangat terjadi dan berulang boleh menjadi lebih serius.  Asalnya anak saya mengadu sakit perut, muntah demam dan cirit. Pergi ke klinik setelah seminggu sakit perutnya tidak juga berkurang. Akhirnya, anak saya dirujuk ke hospital pakar dan masih…
Read more

Isteri, usah perli suamimu

Assalamualaikum,semua.  Hantaran ini cuma saya coretkan sebagai luahan hati seorang suami.  Ya, suami pun ada hati.  Saya serba serbi bersyukur ada isteri yang baik, ibu yang baik buat anak-anak saya.  Alhamdulillah, inilah antara saya paling bersyukur dalam hidup saya.  Bagi saya sendiri yang punya banyak kelemahan (hal kewangan terutamanya), paling saya berkecil hati adalah sindiran-sindiran…
Read more

Dilemma wanita tidak mengandung

Assalamualaikum Aku berumur 40 tahun dan sudah berumahtangga 6 tahun. Aku merupakan penghidap penyakit secondary amnorea. Penyakit berkaitan kesuburan kaum wanita. Pada mulanya aku sama seperti wanita normal lain mengalami haid pada tiap bulan. Sedari usia 12 tahun hingga la pada usia aku 20 tahun haid aku normal. Namun apakah puncanya secara tiba-tiba pada awal…
Read more