Author: Admin CS

Mengumpulkan semua jenis cerita daripada segenap masyarakat.

Pengalaman saya berhenti merokok

Saya dulu perokok.. dan alhamdulillah batang rokok terakhir saya sedut adalah pada tahun 2012. Kenapa saya berhenti? Sebab saya nak kahwin dan saya baru tahu yang ia difatwakan haram.. Saya selalu berazam, “kalau aku nak kahwin, aku kena berhenti merokok dulu”.. ini adalah syarat persediaan yang saya letak pada diri sendiri sebab saya tak nak…
Read more

Tak mahu suntik vaksin dan Vitamin K, bayi akhirnya mendapat pendarahan otak

Aku seorang Pegawai perubatan di sebuah hospital. Aku nak cerita satu kejadian ini yang telah berlaku 3 tahun yang lalu. Rasa marah yang amat dalam diri ini bila fikir kes tersebut. Pada ketika itu, aku bekerja di Bahagian Obstetrik iaitu bahagian ibu mengandung. Memang jadi rutin harian aku untuk periksa wanita hamil yang tiada ataupun…
Read more

Sakit Tumit ingatkan sebab Saka

Assalamualaikum WBT Saya nak kongsikan kisah saya sakit tumit. Saya sebenarnya sudah menderita sakit tumit untuk beberapa bulan. Pada mulanya saya cuba berurut di kampung. Setelah beberapa hari urut, sakit tu masih ada. Tukang urut tu cakap ini disebabkan angin. Kena urut lebih lama lagi, tapi hasilnya masih sama. Saya cuba untuk buat rawatan doktor…
Read more

Lembik Sebab demam denggi

3 tahun lepas saya pernah terkena demam denggi. Saya dan ibu saudara kena pada masa yang sama. Kami tidur di bilik berlainan tapi dengan tingkap terbuka. Seminggu atau 2 minggu selepas itu, seluruh badan saya secara tiba-tiba terasa lembik pada satu malam. Saya terus demam selama 4 hari, dengan kepala pening & berat, tak mampu…
Read more

Pengalaman Demam denggi saya

Pengalaman demam denggi saya ialah pada tahun 2007, semasa di Shah Alam. Saya tinggal di salah sebuah flet di seksyen 17. Bermula dengan demam biasa, keadaan saya mendadak berubah pada hari kedua. Demam makin panas dan saya tak mampu berdiri.. Sampai kan terpaksa merangkak ke bilik air. Seluruh pemandangan saya waktu itu ibarat dalam sebuah…
Read more

Saya dan rokok.

Seawal usia 16 tahun saya menjadi perokok aktif. Antara jenama kegemaran saya ialah dunhill, Marlboro dan Pall Mall. Menjadi kebiasaan untuk merokok setiap kali bangun pagi, selepas makan, sebelum pergi kerja, memandu, ketika sedang berak, selepas berbuka puasa. Jika travel menggunakan kapal terbang, perkara utama yg saya akan buat ialah sebatang rokok sebelum penerbangan dan…
Read more

Koma 3 hari disebabkan jangkitan paru-paru

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca. Terima kasih kerana sudi membaca artikel atau confession saya. Disini saya ingin confess berkenaan dengan anak perempuan saya yang diberi nama Zeanyssa Naufa dan sekarang telahpun berumur setahun tiga bulan. Saya memanggil anak saya dengan panggilan Zea. Pada syawal ketiga tahun lepas, Zea telah dimasukkan ke hospital akibat…
Read more

Selamat Tinggal Rokok

Saya mula terjebak mengikut kawan ketika berusia 25 tahun. Waktu itu saya masih menuntut di sebuah kolej di Selatan Tanah air. Tabiat merokok berterusan hingga aku bekerja. Aku masih meneruskan tabiat merokok hingga aku mendirikan rumah tangga. Aku dikurniakan seorang anak. Ketika anakku berusia 6 bulan anakku mula selalu kena lelah. Kerap berulang ke hospital…
Read more

Buli di tempat kerja

Yes, ini real thing jadi dalam hidup saya. Bayangkan mula kerja di tempat baru banyak culture shock yang muncul since i am a naif person before. People get to know me as a person yang sanggup tak rehat demi siapkan kerja, buat kerja sehabis baik, balik lewat and jenis tak suka membawang atau masuk campur…
Read more

To be or not to be

Ini kisah saya. Saya menulis dalam keadaan masih dalam dilema tapi penuh dengan rasa happy. Paling penting saya dah tak perlukan ssri ( antidepressant) untuk rasa betul betul gembira dengan hidup ini. Alhamdulillah. Dan ramadhan ini saya anggap satu platform untuk saya betul betul memohon dari Allah jalan mana yang perlu saya pilih untuk mencari…
Read more