Buli di tempat kerja

Mengumpulkan semua jenis cerita daripada segenap masyarakat.

Buli di tempat kerja

Yes, ini real thing jadi dalam hidup saya. Bayangkan mula kerja di tempat baru banyak culture shock yang muncul since i am a naif person before.

People get to know me as a person yang sanggup tak rehat demi siapkan kerja, buat kerja sehabis baik, balik lewat and jenis tak suka membawang atau masuk campur hal orang lain.

My senior once told me ” Kau akak tengok lain dah. Masa kau masuk dulu kau lembut je tapi sekarang kau garang “

I said ” sebab selalu kena buli tu lah jadi gini kak “

And yesss pindah tempat baru pun ada kes buli. Sadly, ramai penyokong si pembuli maybe sebab si pembuli husbandnya kerja oversea kan meski diorang tau peel si pembuli.

Di tempat baru, maybe staf atasan nama A tau attitude saya since salah seorang staf atasan nama B pernah kerja dengan saya jadi dia tau attitude saya bagaimana.

Staf atasan A once minta saya untuk jadi spy perhatikan kedatangan si pembuli even saya baru kerja dalam 1 bulan di tempat baru. Agak terkejut tapi rupanya sebab si pembuli memang ada masalah kehadiran dan selalu MC klinik swasta penuh tiap tahun. Kerja pun selalu problematic. Staf atasan A pun dah fed up sebenarnya dengan karenah si pembuli.

And yet, saya try adapt dengan persekitaran baru, buat kerja sampai siap(sebab banyak giler report kena key in setebal 3 4 kali ganda sebungkus kertas A4!) sejak saya masuk kerja. Memang sukar sikit adapt sebab sistem berlainan. Tapi one staf pernah remind kalau saya dah siap kerja jangan tunjuk sangat dah siap nanti ade staf akan suruh saya buat kerja lain pulak. Hint. Yes, itu satu hint yang buat saya terpinga-pinga.

Lately, dalam sebulan baru faham apa staf tu maksudkan. Also dapat nasihat dari staf atasan B pasal si pembuli.

Suka masuk kerja lambat, suka MC manjang, suka tangguh kerja sampai report bertimbun etc. And yes, si pembuli suka buli saya, suruh siapkan report yang berbundle-bundle tu. Saya tetap sabar try buang rasa marah tu semua dengan siapkan kerja saya sebaik mungkin.

Saya jenis suka fotostat forms di office yang digunakan time kerja elakkan ia berkurangan since saya bekerja dengan si pembuli sahaja berdua. Kalau antara kami MC atau cuti, ade staf lain akan coverkan atas arahan staf atasan A. Tapi malangnya si pembuli fikir saya selalu fotostat di office seolah saya ni nak tunjuk baik, rajin dll.

Sampaikan staf atasan A suka panggil saya ke meja beliau untuk saya bantu beliau settlekan beberapa kerja yang si pembuli tangguhkan. Beberapa staf pun pernah kata kerja saya laju dan tersusun tak seperti si pembuli pasti saja ada masalah timbul. Saya tidak gemar sangat berbual dengan pembuli sebab sikapnya yang suka mengular dan mengkritik rakan sekerja lain hatta kawan baiknya sendiri pasal handbag.

Suatu hari, si pembuli dipanggil ketua jabatan dan dapat surat tunjuk sebab ketidakhadiran masa kerja merangkumi bab tak punch, suka MC dan lain-lain. Dan si pembuli tiba-tiba marah dan fitnah sayalah si pengadu walhal staf atasan A memang sudah lama aim dia dan dah lama bersabar dengan sikap dia, serta ramai staf lain jadi saksi atas ketidakhadiran dia selama ini. 

Malah ramai tau dia selalu buat onar di tempat lama sebelumnya. Tapi, ramai staf tutup sebelah mata dan mengiyakan saja fitnah si pembuli terhadap saya. Terus ramai yang dingin dengan saya di tempat kerja seolah ada perkataan “jahat” di dahi saya walhal mereka tau kebenarannya. Si pembuli cemburu hasil kerja saya mendapat pujian dan perhatian dari staf atasan.

Bermula dari situ saya akui saya start depressed dan lebih suka menyendiri anggap si pembuli tidak wujud sebab dia suka MC serta fitnah saya. Saya try settlekan kerja saya sebaik mungkin. Bayangkan saya pernah cuti tanpa gaji, dan si pembuli dengan sengaja lambakkan report sebulan untuk balas dendam terhadap saya selain cipta fitnah bukan-bukan pasal saya di tempat kerja. Itupun saya tau dari staf atasan B yang tau sikap saya di tempat kerja bagaimana. Sedih teramat tak sangka ada manusia begini teruk sikapnya. Sesama muslim lagi tu.

Sampai suatu masa, hari saya resign, baru ketua jabatan tau si pembuli suka buli saya. Dan terima kasih buat kak R sebab memahami keadaan saya ketika itu sebab beliau pun sering difitnah si pembuli meski beliau adalah staf atasan si pembuli ketika itu. 

Memaafkan itu mudah, tapi melupakan itu sukar. Semoga si pembuli dan kaki fitnah, kaki subahat dia bertaubat dan berubah kerana saya tau ramai mangsanya selama ini malah di tempat baru pun dia bikin onar. You already changed me into a person that I didn’t want to be.

Penulis: H

Boleh kongsikan confessesion anda di sini: Hantar confession

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *