Pelbagai

Saya dan rokok.

Seawal usia 16 tahun saya menjadi perokok aktif. Antara jenama kegemaran saya ialah dunhill, Marlboro dan Pall Mall. Menjadi kebiasaan untuk merokok setiap kali bangun pagi, selepas makan, sebelum pergi kerja, memandu, ketika sedang berak, selepas berbuka puasa. Jika travel menggunakan kapal terbang, perkara utama yg saya akan buat ialah sebatang rokok sebelum penerbangan dan …

Continue Reading
Pelbagai

Koma 3 hari disebabkan jangkitan paru-paru

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca. Terima kasih kerana sudi membaca artikel atau confession saya. Disini saya ingin confess berkenaan dengan anak perempuan saya yang diberi nama Zeanyssa Naufa dan sekarang telahpun berumur setahun tiga bulan. Saya memanggil anak saya dengan panggilan Zea. Pada syawal ketiga tahun lepas, Zea telah dimasukkan ke hospital akibat …

Continue Reading
Pelbagai

Selamat Tinggal Rokok

Saya mula terjebak mengikut kawan ketika berusia 25 tahun. Waktu itu saya masih menuntut di sebuah kolej di Selatan Tanah air. Tabiat merokok berterusan hingga aku bekerja. Aku masih meneruskan tabiat merokok hingga aku mendirikan rumah tangga. Aku dikurniakan seorang anak. Ketika anakku berusia 6 bulan anakku mula selalu kena lelah. Kerap berulang ke hospital …

Continue Reading
Pelbagai

Buli di tempat kerja

Yes, ini real thing jadi dalam hidup saya. Bayangkan mula kerja di tempat baru banyak culture shock yang muncul since i am a naif person before. People get to know me as a person yang sanggup tak rehat demi siapkan kerja, buat kerja sehabis baik, balik lewat and jenis tak suka membawang atau masuk campur …

Continue Reading
Pelbagai

Anak Sakit Perut

Sakit perut? Ala biasa je bagi ubat angin sapu minyak lega la dia. Pernahkah kita terfikir bila kerap sangat terjadi dan berulang boleh menjadi lebih serius.  Asalnya anak saya mengadu sakit perut, muntah demam dan cirit. Pergi ke klinik setelah seminggu sakit perutnya tidak juga berkurang. Akhirnya, anak saya dirujuk ke hospital pakar dan masih …

Continue Reading
Pelbagai

Isteri, usah perli suamimu

Assalamualaikum,semua.  Hantaran ini cuma saya coretkan sebagai luahan hati seorang suami.  Ya, suami pun ada hati.  Saya serba serbi bersyukur ada isteri yang baik, ibu yang baik buat anak-anak saya.  Alhamdulillah, inilah antara saya paling bersyukur dalam hidup saya.  Bagi saya sendiri yang punya banyak kelemahan (hal kewangan terutamanya), paling saya berkecil hati adalah sindiran-sindiran …

Continue Reading
Pelbagai

Dilemma wanita tidak mengandung

Assalamualaikum Aku berumur 40 tahun dan sudah berumahtangga 6 tahun. Aku merupakan penghidap penyakit secondary amnorea. Penyakit berkaitan kesuburan kaum wanita. Pada mulanya aku sama seperti wanita normal lain mengalami haid pada tiap bulan. Sedari usia 12 tahun hingga la pada usia aku 20 tahun haid aku normal. Namun apakah puncanya secara tiba-tiba pada awal …

Continue Reading
Pelbagai

Mengendong anak semata-mata untuk ke IJN

Sebelum ini saya berkerja di suatu Hospital di Daerah Pahang. Saya berpeluang berjumpa dengan seorang pesakit yang sentiasa menjadi sebutan Dr pakar kanak-kanak kami iaitu Shariman. Mungkin boleh jadikan kisah ini sebagai pengajaran kepada diri kita yang asyik tidak bersyukur Shariman ni kalau tengok dia ni seperti kanak-kanak biasa yang lahir dengan tiada sebarang kecacatan …

Continue Reading
Pelbagai

Surat Saman sampai kerana tak bayar PTPTN

Assalamualaikum semua. Nama aku zan. Disini aku nak menceritakan kisah hutang ptptn aku. Sebelum itu minta maaf jika karangan ini tidak sedap dibaca kerana aku tidak pandai mengarang.Aku diantara mereka yang masih belum menjelaskan hutang ptptn . Satu sen pun aku tak bayar lagi. Bukan aku hendak bangga diri dan bukan aku tak nak bayar …

Continue Reading